In de kleurrijke geschiedenis van de vastenavend zijn er maar weinig mensen die zo’n centrale rol hebben gespeeld als Jan Koopman. Tien jaar lang was hij Gròòtste boer, maar zijn invloed op de Bergse volkscultuur reikte veel verder dan alleen die prominente rol.
Als je het over de culturele ziel van Bergen op Zoom hebt, kom je niet om Jan Koopman heen. Hij wordt niet voor niets omschreven als “de man van het eerste uur” en “een van de architecten van een volkscultuur in Bergen op Zoom die al meer dan 30 jaar actief is.”
Koopman’s culturele erfenis begint bij de Bergse Stadsreuzen, waar hij vanaf de oprichting een sleutelrol speelde. Niet alleen hielp hij bij het bouwen van deze imposante figuren, hij nam ook een bestuursfunctie op zich toen de vereniging werd opgericht. Jarenlang was hij verantwoordelijk voor de kleding en uitstraling van de reuzen, waarmee hij deze culturele ambassadeurs van Bergen op Zoom letterlijk en figuurlijk aankleedde.
Deze toewijding werd in 2021 bekroond toen Koopman, samen met Peter Apers, werd benoemd tot erelid van de Bergse Stadsreuzen. Een erkenning die onderstreept hoezeer zijn bijdrage aan het culturele leven van de stad wordt gewaardeerd.
Maar het is vooral in zijn rol als Gròòtste Boer dat Jan Koopman een onuitwisbare indruk heeft achtergelaten op de Bergse vastenavend. Van 1989 tot 1999 vervulde hij deze rol, als opvolger van Wim van Vliet en voorganger van Nol Leys.
Koopman’s band met de Stichting Vastenavend gaat verder terug dan zijn periode als Gròòtste Boer. Al in 1978, tijdens het 3×11-jarig bestaan van de Stichting, is hij te zien op een jubileumfoto. Deze diepe verbondenheid met de vastenavend maakt Jan Koopman tot een van de sleutelfiguren in de recente geschiedenis van dit eeuwenoude feest.
Auvergnestraat 41
4611LM Bergen op Zoom
info@tveldteke.nl
KVK: 20124571