Geschiedenis

Twee verzamelaars kwamen elkaar in 1981 tegen bij een veiling van Terre des Hommes. Er was van tevoren aangekondigd dat er ook wat spullen van de Berregse vastenavend te koop zouden zijn bij het kraampje van d’n Bes (voor de jongeren onder ons: Dat was Willem Besling, jarenlang secretaris en archivaris bij de Stichting Vastenavend). Bij da kraampje is de vonk overgeslagen. Van het een kwam het ander, maar het duurde nog even voordat er een club kwam.

De allereerste openbare bijeenkomst was op woensdag 13 april 1983. De twee verzamelaars hadden daarvoor wat dingen op papier gezet en die staan nou nog steeds als een huis. In de jaren daarna kwamen er elk jaar weer nieuwe leden bij. En dan kom er op een gegeven moment een jubileum: (Kijk hieronder maar in de jubilea tijdlijn)

We lieten als club ook nog zien wat we deden. Twee keer was er een expositie in ‘t Markiezenhof en de voorbereidingen daarvoor brachtte weer nieuwe wetenswaardigheden naar boven. Zo organiseerde we in 2000, omdat de Berregse Vastenavend toen 5 x 11 jaar bestond, de expositie “Vastenavend Uitgeleed!”.
Nou dat hebben ze geweten hoor, in het Markiezenhof. Maar een keer daarvoor kwamen er meer mensen naar een tentoonstelling kijken. Die vastenavend van 2000 liepen er dik meer dan tienduizend in drie weken tijd door de voordeur! We hebben toen ook het boekje uitgegeven (met dezelfde naam als de expositie) en een mooi affiche. Na afloop hadden we daar helemaal niks meer van over.

Jubilea

Gevangenpoort Bergen op Zoom

11 jarig bestaan (1994)

Toen we in 1994 precies 11 jaar bestonden hebben we om dat te vieren speciale straatnaambordjes onthuld in de onderdoorgang van de Gevangenenpoort. Dat stukje Bergen kreeg de naam Veldtekenallee. En omdat er daar geen huizen te vinden zijn werd er ook nog aangegeven aan welke kant de even nummers hoorde te staan en aan welke kant de oneven nummers.

22 jarig bestaan (2005)

Toen we in 2005 ons 22 jarig jubileum hadden hebben we aan de bevolking van 't Krabbegat een beeldje geschonken. Je moet er wel voor omhoog kijken om het te kunnen zien, want het hangt op de hoek van de Moeregrebstraat en de Morganstraat. Het beeld is een persoon, geen man en geen vrouw, met wat veldtekes en een schatkistje. Dat slaat op onze eretitel: Schatbewaarders van de Berregse Vastenavend.

33 jarig bestaan (2016)

Toen we in 2016 ons 33 jarig jubileum vierden, hebben we een bonnenboekje uitgebracht om je leutneutbonnen in te kunnen verzamelen. Wally Sep (oud-Steketee) nam het eerste exemplaar in ontvangst. Er was op deze feestdag een speciale bon te koop die alleen in Café Krijnen te gebruiken was.

Jubileumtegel

Jubileumtegel

Bij het 11 jarig bestaan is tevens een jubileum tegel onthuld. Deze ligt bij de andere tegels tegenover café de Kaai, richting de Dubbelstraat.