Geschiedenis

Twee verzamelaars kwamen elkaar in 1981 tegen bij een veiling van Terre des Hommes. Er was van tevoren aangekondigd dat er ook wat spulletjes van de Berregse vastenavend te koop zouden zijn in een kraam van de Bes (als je nog wat jonger bent: dat was Willem Besling, jarenlang secretaris en archivaris bij de Stichting Vastenavend). Bij dat kraampje is de vonk overgeslagen. Van het een kwam het ander, maar er ging nog even wat tijd overheen voordat er een klup kwam.

De allereerste openbare bijeenkomst was op woensdag 13 april 1983. De twee verzamelaars hadden daarvoor wat dingen op papier gezet en die gelden nu nog steeds. In de jaren die volgden kwamen er elk jaar weer nieuwe leden bij. Je weet natuurlijk hoe dat het dan gaat, hè? Dan komt er een keer een jubileum. Lees hieronder meer over het jubileum in de tijdlijn.

We lieten als club ook nog zien wat we doen. Twee keer was er een expositie in ‘t Markiezenhof en de voorbereidingen daarvoor brachten weer nieuwe wetenswaardigheden naar boven. Zo organiseerde we in het jaar 2000, omdat de Berregse Vastenavend toen 5 x 11 jaar bestond, de expositie “Vastenavend Uitgeleed!”.
Nouw, dat hebben ze geweten hoor, in ‘t Markiezenhof. Maar één keer daarvoor kwamen er meer mensen naar een tentoonstelling kijken. Die vastenavend van 2000 liepen er dik meer dan tienduizend in drie weken tijd door de voordeur! We hebben toen ook een boekje uitgegeven (dat had dezelfde naam als de expositie) en een heel gaaf affiche. Na afloop hadden we daar helemaal niks meer van over. Door de verkoop van de boekjes en de affiches hadden we toen wat centen in kas gekregen en dat kriebelde. We vonden dat we daarmee iets terug moesten doen voor Bergen op Zoom. Na lang wikken en wegen hebben we op 23 april 2005 bij ons 22-jarig bestaan de bevolking een beeldje geschonken.

 

Jubilea van de afgelopen jaren:

Gevangenpoort Bergen op Zoom

11 jarig bestaan (1994)

Toen we in 1994 precies 11 jaar oud waren zijn er om dat te vieren speciale straatnaambordjes onthuld in de onderdoorgang van de Gevangenenpoort. Dat stukje Berrege kreeg de naam Veldtekenallee. En omdat er daar geen huizen te vinden zijn werd er ook nog aangegeven aan welke kant de even nummers hoorden te staan en aan welke kant de oneven nummers.

Jubileumtegel

Tevens is er bij het 11 jarig jubileum ook een tegel onthuld met ons logo erop. (zie foto) Deze tegel ligt op de kaai richting de Dubbelstraat.

Beeldje 't Veldteke

22 jarig bestaan (2005)

Na lang wikken en wegen hebben we op 23 april 2005 bij 't 22-jarig bestaan de bevolking een beeldje geschonken. Je moet er voor omhoog kijken om het te kunnen zien, want het hangt op de hoek van de Moeregrebstraat en de Morganstraat. Je ziet dan een persoon, geen man en geen vrouw, met wat veldtekens en een schatkistje. Dat slaat natuurlijk op de eretitel van 't Veldteke: 'Schatbewaarders van de Berregse Vastenavend'.

Wally Sep met bonneboekske

33 jarig bestaan (2016)

33 jarig bestaan van 't Veldteke. Als cadeau brachten we het 'Bonneboekske' uit. Er was ook een speciale leutneutbon te koop die alleen op die dag in Café Krijnen te besteden was. 
Wally Sep (steketee van 2003 - 2016) nam het eerste boekje in ontvangst.

Jubileumtegel

Tevens is er bij het 11 jarig jubileum ook een tegel onthuld met ons logo erop. (zie foto) Deze tegel ligt op de kaai richting de Dubbelstraat.